Där drakarna sprutar rosor istället för eld.


Khanens palats, Sheki, Azerbajdzjan. Foto: Johnny Friskilä

Khanens palats, Sheki, Azerbajdzjan. Foto: Johnny Friskilä

Khanens krigare har vunnit slaget och har fiendens huvuden på sina långa spjut. Lejonet har tänderna i draken vars varma blod pulserar ut genom ådrorna i halsen. Granatäppelträden står fulla med frukt.

Så utspelar sig livet i de stiliserade freskerna. De mycketsägande väggmålningarna dekorerar den gamla khanens sommarpalats, högt uppe i de svala bergen, där kullarna är grönklädda, även i september. Här, söder om Kaukasus´ snöklädda fjälltoppar, spenderade khanen och hans närmsta krets sommaren. Här, det är staden Sheki, landet är Azerbajdzjan.

Khanens palats, Sheki, Azerbajdzjan. Foto: Johnny Friskilä

Khanens palats, Sheki, Azerbajdzjan. Foto: Johnny Friskilä

Kvinnorna hade sitt eget rum i palatset. Temperamålningarna visar blommor som slingrar sig uppåt mot taket, fåglar som sjunger och intrikata mönster, sådana som vi gärna kallar orientalistiska. Khanens rum har även vackra mönster, men i mönstren dyker det även fram krigare, avkapade huvuden och soldater på häst, med skägg så fina att själv den främsta Stockholmshipster skulle dö av avundsjuka. Här tog han, alltså khanen, emot sina gäster, både vänner och fiender, och väggmålningarnas syfte var att berätta för de besökande vilken man khanen var. Khanen, kung eller furste i ett khanat, det som var ett eget land från mitten av 1700-talet och fram tills ryssarna kom 1819. Sheki, här vi är nu, var dess huvudstad.

I palatset visar den lokala guiden oss de olika rummen, berättar de historier som man även kan läsa sig till på nät. Men att vara här, att se, att finnas på plats, det kan ingen läsa sig till. Fönstren består av färgade glas, tusentals bitar, satt ihop som ett pyssel i regnbågens färgskala. Glasmästarna har även idag sina workshoppar i närheten av palatset. För visst, khanens sommarboning byggdes 1761-62, men renoveringarna har genom åren varit många. Solen skiner genom fönstret och skapar ett geometriskt mönster i trappan där vi går. Så vackert. Vad lustigt att solens position just nu, just idag, skulle ge oss det här lilla extra. Det kunde ha varit molnigt. Ute ger två stora ekar ger skugga i trädgården. Jag letar efter granatäppelträden.

Kategorier:AzerbajdzjanEtiketter:, , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: