Baku by night


Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

När solen går ner tänds alla ljusen. Azerbajdzjans huvudstad sover, men gör det med lamporna tända. Är den rädd för mardrömmar? Tänk dig en stad där tivoli intagit marknaden. Alla glödlampor tända, men musiken har tystnat och människorna gått hem. Baku by night.

Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

I gamla stan är jungfrutornet upplyst. Inget jungfruligt lys, utan som kvicksilverånga och joniserat argon – tornet från 1100-talet badar i UV-ljus. Samtidigt är gamla stan, Ichari Shahar som det heter på azeriska, nästan tom. En dunkande rytm från en födelsedagsfest i en av gamla stadens restauranger. En grupp kostymklädda män tänder sina cigaretter och en kille i vit skjorta tar en paus från festen, sitter på en trapp och pratar högt i mobil.

Som kuliss till detta avdankade spektakel står de brinnande tornen, the flaming towers. De högsta byggnaderna i hela Kaukasus, 190 meter höga och formade som lågor. Fasaderna visar sitt eget ljus- och färgshow. Först en brinnande låga, sen Azerbajdzjans flagga, nationens stolthet.

Fasaderna i gågatan Nizami är också upplysta. Mellan husen hänger enorma ljuskronor. Det ska kännas exklusivt att promenera här, bland alla lyxbutiker vars märkeskläder är äkta varor, och dyrare än hemma. I Baku finns det pengar, gott om pengar, och de som har azeriska manater mellan fingrarna tvekar inte med att spendera dem. En kopp kaffe på rätt, eller snarare fel ställe, kan lätt kosta 90 kronor. Men nu är det natt, och längs gatan uppkallad efter den persiska diktaren, Nizami-ye Ganjavi, är vi enstaka resenärer på väg till vårt hotell.

Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

Baku by night. Foto: Johnny Friskilä

Nizami föddes i Azerbajdzjan år 1141 och är en av storheterna inom den romantiska persiska litteraturen. Det moderna Azerbajdzjan har tagit epikern till sitt hjärta och uppkallat huvudstadens promenadstråk efter honom. Det kallas nationsbyggande. Dagens Azerbajdzjan är et mycket ungt land, en tidigare sovjetrepublik som plötsligt stod med de utmaningar det innebär att vara självständig. Baku är en mycket gammal stad, med de utmaningar det innebär att bli modern.

Baku by night – det är tur att oljestaden har råd med elräkningen.

Kategorier:AzerbajdzjanEtiketter:, , , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d