Garni, Armenien – ett tempel för en solgud och en kungasyster


Garni, Armenien, Foto: Johnny Friskilä

Garni, Armenien, Foto: Johnny Friskilä

Det känns som vi hamnat i Grekland, eller kanske i Rom. Är det Pantheon vi har framför oss, som ligger där i solen med utsikt över den gröna dalen?

Nej, det här är inte alla gudars tempel i Rom, dess man och byggherre, Hadrianus, var aldrig här. Det vara däremot kung Tiridates, den armeniska kung som efter kontakt med och pengar från Nero lät bygga detta solguden Mihrs tempel, Garni.

Historia är alltid svårt. Det är många gissningar. Varför skulle Nero ge pengar till ett tempel för en armenisk gud? Som reseledare har jag här en fråga och snart ska jag till Armenien igen. Då kommer jag söka svar. Hittar jag inte, överlever jag nog ändå, men jag ska försöka. Oavsett var det inte många århundraden som fick gå där Garni stod i solgudens tjänst. År 301 kom kristendomen till Armenien och vad skulle man då med ett hedniskt solgudatempel till?

Garni, Armenien, Foto: Johnny Friskilä

Garni, Armenien, Foto: Johnny Friskilä

Templet blev gjort om till sommarpalats. Det var Khosrovidukht, systern till Tiridates nummer tre som fick ha Garni som sin sommarretreat. Höjden över havet, den svala luften och utsikten gjorde Garni till stället att vara under de varma sommarmånaderna när solen gör dalen nedanför till växthus där gurkor och tomater trivs, men inte kungligheters systrar.

Templet i Garni är idag Armeniens enda förkristna gudshus, det enda tempel i romersk stil i Armenien, ja i hela förra detta Sovjetunionen. Tänk att hitta ett sådant tempel här, så annorlunda alla kyrkor. Kyrkorna, som efter ett tag börjar likna varandra mer och mer, och där man till slut på dem ingen skillnad ser. Kyrkor finns det många av i detta land. Men Garni, med dess pelare, och tak, precis som Pantheon är unikt i dess kontext – Armenien och Kaukasus.

Iranska turister tar selfies. Där kommer en grupp turister från Malaysien. Och vi, tillsammans med vår lokala guide kliver ut ur vår minibuss. Malaysierna ska ut, in, fram och tillbaka, de kanske har mycket att hinna på en dag. Vi tar det mer lugnt. Vi har också ett program, men det är inget stress. Templet till ära för solguden Mihr ligger där det ligger, och vi njuter av att bara vara, här, i Garni, på denna historiska plats, och vi ser den bördiga dalen och samma vy som även en kungasyster gjorde för länge, länge sen.

Kategorier:ArmenienEtiketter:, ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d