Fisk från Kaspiska havet


Vi får nygrillad fisk. Foto: Johnny Friskilä

Vi får nygrillad fisk. Foto: Johnny Friskilä

Färsk fisk. Dagens fångst på en lokal restaurang. Finns det egentligen något bättre? Nej, jag tror inte det. Vi har tagit oss lite ut från centrala Baku – huvudstaden i det oljerika landet Azerbajdzjan vid Kaspiska havet.

Vi har åkt taxi, 25 minuter söder om stan, förbi den stora moskén Bibi Heybet, och ner till vänster. Taxi är billigt i Baku som annars är känd för att vara en dyr stad. Hit, där nästan inga människor utifrån kommer, ligger fiskrestaurangerna på rad. Vissa är finare än andra, mer fashionabla. Här sitter de rika Bakuborna, men vi väljer en enkel restaurang – dit vanliga människor har råd att äta, de som inte behöver vita dukar och inte har en förmögenhet i banken.

Vi får ett bord nere vid havet, det börjar bli mörkt och en extra tröja är bra eftersom det blåser lite. Servitören kommer med ett stort fat. På fatet står skålar med olika sallader och inlagda grönsaker – gurka, oliver, tomater… Vi väljer det vi vill ha, bestämmer in ett par flaskor lokalt vin samt grillad dagsfärsk fisk till alla. Efter ett tag kommer fisken Vi njuter. Det är det här som är semester, och för mig – jobb. Nygrillad fisk från Kaspiska havet, färskt bröd direkt från ugnen – början på en rundresa i Kaukasus.

12€ per person, så mycket landar notan på. Då är vinet inkluderat. Och det i Baku, som annars är en dyr stad. Vi tar taxi tillbaka till centrum. Just nu kan det inte bli mycket bättre…

Här grillas fisken. Foto: Johnny Friskilä

Här grillas fisken. Foto: Johnny Friskilä

Middag med Kaspiska havet i bakgrunden. Foto: Johnny Friskilä

Middag med Kaspiska havet i bakgrunden. Foto: Johnny Friskilä

Kategorier:AzerbajdzjanEtiketter:, , , , , ,

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: