Äter du så hälsosamt som i de kaukasiska bergen?

På marknaden utanför Qabala. Foto: Johnny Friskilä
På marknaden utanför Qabala. Foto: Johnny Friskilä

Någon hälsotrend finns inte här. Det vill säga, hälsan finns, men trenden inte.  Vi har åkt västerut med buss, från huvudstaden Baku. Kvällen innan åt vi färsk fisk från Kaspiska havet och idag är målet Sheki – en gammal stad och en gång i tiden huvudstad i ett khanat med samma namn.

Landsbygden i Azerbajdzjan har mycket att bjuda på. Från det torra området runt Baku har vi hunnit in i landet, där de gröna kullarna präglar landskapet vi åker igenom. Det är september månad och hösten är fortfarande grön. Här regnar det ofta, även om somrarna, och i norr finns Kaukasus-bergen med både glaciärer och smältvatten. Det daggar på fönstret…

Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä

Efter 22 mil, i utkanten av staden Qabala stannar vi. Det är lunchdags och nära den restaurang där vi ska äta, lite längre upp där vägen svänger till höger medan den hela tiden stiger, finns en marknad. Vi går dit, spenderar några minuter, fotograferar, pratar med lokalbefolkningen och gör några inköp – nötter och torkat frukt som vi kan dela på bussen. Sen ska vi fortsätta uppåt och inåt på den azerbajdzjanska landsbygden.

Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä

Jag ser mig runt och börjar fundera. Hasselnötter, päron, plommon, nypon, björnbär och granatäpplen. Jag blir hungrig. Inlagda grönsaker, sylt och honung, torkade örter, mandlar, saft, oljor – det verkar som om allt finns här, allt som den bördiga jorden i Azerbajdzjans inland kan ge. Tur att jag ska äta snart. Synd att jag inte kan köpa med mig mer… Det är det här de äter. Inga plastförpackningar, utan äkta vara, hemodlade grönsaker, frukt och bär. Inhöstade med omtanke. Tänk om vi hade en likadan marknad hemma, som en Bondens marknad fast det har vi. Jag önskade bara att alla marknader var en Bondens marknad, och ingen trend.

Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Foto: Johnny Friskilä
Taggad med: