Nyårsresan som inte blev av


Jag kollade på kartor och planerade rutten. Lånade böcker på biblioteket. Jag gick genom internationella reseoperatörers olika program. Det var trots allt ganska nyligen att landet började utfärda turistvisum.

Jag skaffade detta visum och köpte biljetten dit. När jag väl kom dit, skulle jag hyra bil eller åka inrikesflyg? Planen var att å åka med en kompis. Han föredrog flyget, så där fick jag kompromissa. Vi kollade på hotell. Svårt kring nyår på vissa ställen, men sådant löser sig…

Några veckor senare, i mitten av november, får jag sms. Så enkelt liksom. ”Your flight on 27 December has been cancelled”. Ja det stod väl lite mer än så, men inte mycket. För mer information, kolla hemsidan. Och sen satt jag där. Med biljettnummer, bookingreferenser, ihopskrivna efternavn och frequent flyer-nummer, och försökte lösa problemet. Men icke.

Jag fick ringa. Ett flertal gånger, till Turkiet, men alltid är det någon ny siffra jag måste ta reda på och knappa in för att komma vidare i telefonkön. Då är det lika bra att lägga på, hitta siffran och sen ringa tillbaka, och till slut kom jag fram. Min avgång, till Jeddah, i Saudiarabien, är inställd. Inte på grund av Corona. Utan diplomatiska strul mellan Saudiarabien och Turkiet, vilket gjort att alla Turkish Airlines flygningar har ställts in och jag står utan alternativ.

Jag som i timmar hade först boka om till ett senare flyg samma dag eller dagen efter. Som visade sig aldrig kom att gå. Jag tittar på alternativen, via Doha eller Abu Dhabi. Dubbelt så dyrt. Så det var den resan. Jag skippar. Pengarna tillbaka, avbokar hotell. För den här gången. För visumet till dryga tusenlappen har jag kvar. Och det är giltigt ett helt år! Nyår firar jag i Stockholm!

(Tack till Jonathan Hodgeson, en reseledarkollega från Kanada som tagit illustrationsbilden till detta inlägg. Den är tagen i öknen kring Al Ula på hans första rundresa i Saudiarabien. Jonathan jobbar för Aventures Abroad. Kolla på deras hemsida ifall du vill se hur en rundresa i Saudiarabien kan se ut!)

Kategorier:SaudiarabienEtiketter:,

6 kommentarer

  1. Jag skulle också vilja följa med speciellt med tanke på de nabateiska platserna som varit förbjudna för muslimer att visitera.
    Kanske förlänar framtiden mig det.

  2. Surt. Är det inte set ena så är det det andra.
    Fast som kvinna är jag mindre sugen på Saudiarabien.

    • Gott nytt till dig! Ja, 2022 blir nog några spännande resor. Jag känner några skandinaver som varit i Saudiarabien. De är alla kvinnor. Om jag vore kvinna hade jag nog varit oerhört nyfiken på att möta kvinnor just där. Men det blir ju rent hypotetiskt förstås. Jag hoppas jag kommer iväg.

  3. Det ser ju helt fantastiskt ut på bilden. Bättre lycka nästa gång!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: