Kanske är det ett av Europas äldsta länder. Vissa texter omtalar i alla fall Bulgarien så. Men hur är det egentligen med Bulgariens historia? Dess folk? Landet vid Svarta havet, är med sina 110 994 km² är lite större än Norrland, men med en folkmängd på dryga 7 miljoner invånare.
Bulgarien, som vi kanske allra mest känner som ungdomars festparadis i orter som Sunny Beach, men som även bjuder på bergspass, vandringsleder, rosenträdgårdar och klosterkultur, hur kom landet egentligen till? Vad kan vara bra att veta om Bulgariens historia när vi åker dit?
Som reseledare till landet har jag därför skrivit en förhoppningsvis lättsam text om just Bulgariens historia. Den börjar när Bulgarien ännu inte fanns, i det område som då kallades Thrakien…
Thrakien och Akameniderriket
Thrakien existerade här, i det som till stor del är dagens Bulgarien. Eller snarare, för den som är god på kartor, i sydöstra Bulgarien, nordöstra Grekland och europeiska delen av Turkiet. Det var grekerna som gav området sitt namn. Grekiska kolonister flyttade norrut på 600-talet före Kristus. Thrakien. Namnet fick landet efter de stammar som bodde här då. Thrakiska folkslag.
Sen blev det här som så många andra ställen. På 500-talet före Kristus kom perserna. Det var under kung Dareios den förstes fälttåg mot skyterna. Han var en av de viktigaste konungarna i Akameniderriket, det imperiet som existerade när städer som Persepolis var på sin höjd. Delar av dagens Europa och EU har alltså legat under perserna om vi går tillräckligt långt tillbaka i tid.
Alexander den Store, Romarriket och Bysans
På 300-talet före Kristus var det dags för Alexander den store. Hans rike kom att sig från Balkan i väst till Indien, floden Indus och Himalaya i öst. Alltså även dags Bulgarien.
Alexanders imperium varade dock inte länge. Många småstater blomstrade i det maktvakuum som fanns innan Romarriket såg dagens ljus för dryga 2000 år sedan. År 395 splittrades Romarriket, och dagens Bulgarien kom in under det Östromerska kejsardömet, även kallat Bysantiska riket eller Bysans. Konstantinopel, dagens Istanbul, var huvudstaden.
Hur blev bulgarerna bulgarer?
Protobulgarerna anses av många historiker komma från Centralasien, från bergsområden i dagens Pamir och Hindu Kush. Dessa folk anses ha kommit till västra Svartahavsregionerna för omkring 1500-2000 år sedan. Där har de blandat sig med thrakiska stammar och sedan även slaviska. Därefter turkiska. Så småningom är det dessa som idag har blivit det vi kallar bulgarer. Det slaviska språket blev det dominerande. Så även den ordotoxa kristendomen, även om kanske 10% av landets befolkning idag är muslimer.
Imperiers ebb och flod och allt däremellan
Det är så med imperier, att dessa, till skillnad från dagens nationalstater, ofta inte har sina rötter i bara en nation eller ett enstaka folk. Ett imperium är gärna en maktstruktur på tvärs av olika folkslag. Det gällde för persernas och romernas riken. Det gällde för Bysans och Ottomanska riket. Större strukturer än nationalstaten. En mer etnisk heterogen befolkning på ett visst landområde.
I till exempel Bysans levde därför både greker, thraker, slaver och andra folkslag vi idag knappast känner namnen på. Jag pratar här om huner, avarer, khazarer med flera.
Imperiernas gränser var också mer flytande än det vi idag kallar för gränser. Så var det här i norr hos oss fram till in på 1700-talet. Så var det på Balkan, bara ännu längre. De människor som bodde i imperiernas utkanter kunde få betala skatt till flera statsbildningar samtidigt. I periferin kunde de i perioder också inte betala skatt alls. Vara mer eller mindre oberoende och självständiga.
Detta gav utrymme till ett eget bulgariskt kungarike på 600 och 700-talet. Europas äldsta land? Det var även nu att kristendomen för allvar slog igenom i Bulgarien, mycket tack bare Kyrillos och Methodius. De var två missionärer från dagens Thessaloniki som skapade ett eget alfabet för att kristendomen skulle kunna förkunnas på lokalt slaviskt språk. De skapade det glagolitiska alfabetet, som senare blev utvecklat till kyrilliskan. Bulgariskan, samt ryskan, ukrainskan och flera andra språk skrivs idag med varianter av det kyrilliska alfabetet.
Imperier är dock som vågor eller tidvatten. De kommer och går. Ibland är det flod, ibland är det ebb och på 1000-talet kom Bysans tillbaka och tog hela Bulgarien.
1190 var det dock ebb ännu en gång för Bysans, och Bulgarien blommade åter upp som självständigt kungarike. Något gott varar dock inte evigt. I det här fallet ett par generationer. Nu var det nämligen. Tatarerna med Djingis Khan.
Maktvakuum? Bysantinsk revansch? Snart kämpade även turkarna på Balkan. De var stärka och tog slutligen Konstantinopel år 1453. Det bysantinska riket ersättes med Det ottomanska.
Europeisk renässans eller islam
Då renässansen fick sitt genomslag i Europa, fann Bulgarien sig i den ottomanska, turkiska kultursfären, med feodalism och islamisering. Därmed inte sagt att hela landet och dess kultur blev turkifierad. Det ottomanska riket gav en viss religionsfrihet, och i klostren kunde kristendomen, den slaviska och grekiska kultursfären om än inte blomma, så i alla fall bevara sina frön.
Bulgarerna, som ett i huvudsak slaviskt folk, höll genom klostren kontakten med de andra slaviska folken. Både språk och religion blev en gemensam nämnare i till exempel kontakten med Det ryska imperiet de olika klostren emellan.
Nationalromantiken och frigörelsekrig från ottomanerna
1800-talet är nationalromantikens tidsålder. Många folk kände att det var dags att styra själva. Det gällde för Norge, men även Bulgarien.
Att man hos bulgarerna inte riktigt lyckats opponera sig mot turkarna, kan kanske ha med en annan rivalitet att göra. Det bulgariska nationella uppvaknandet var nämligen också ett uppvaknande mot det grekiska, mot den grekiska kyrkan med sin patriark i Konstantinopel. Grekerna hade nämligen inget intresse för mycket makt hos en kristen konkurrent. Från ottomanerna fick grekerna monopol på både gudstjänster och kristna skolor. År 1870 gav dock sultanen den bulgariska kyrkan en viss autonomi.
Allianser och diplomati mellan Europas makter och imperier, den ryska pan-slavismen, tidigare krigar mellan Det Ryska och Det ottomanska imperiet, Krimkriget, de var alla faktorer till det krig som skulle komma 1877.
På 1870-talet fanns bulgariska frigörelsesrörelser. Deras attacker blev hårt straffade. Ryssarna ville stödja sina slaviska systrar och bröder. Engelsk diplomati fungerade inte. Ryska, tillsammans med bulgariska och rumänska volontärsoldater kämpade det som kom att kallas frigörelseskriget. Rysslands tsar Alexander II, eller Tsar Osvoboditel som bulgarerna kallade honom gick till attack april 1877. Året efter blev Bulgarien ett självständigt land.
Från självständigt kungarike till socialistisk republik
Kungarike med en tysk aristokrat på tronen. Periodvis ene-härskare, periodvis nästan demokrati. Stormakter som står i skuggorna och ser till att småmakterna beter sig. Första världskriget, skulle bulgarerna stödja ryssarna och ententen, eller Centralmakterna? Det var tyskarna som gav det största löftet om ett Stormakedonien under bulgarisk tron. Makedonier och bulgarer är ju historiska mycket nära varandra. Många bulgarer skulle dessutom säga samma folk.
Vi vet alla vem som förlorade. Under andra världskriget gav tyskarna samma som dryga 20 år tidigare. Bulgarien stödde Hitler. Den röda arme gick genom Rumänien augusti 1944, och månaden efter var det Bulgariens tur. 9 september är landets frigörelsesdag.
Från monarki till folkrepublik genom folkomröstning. Socialism och femårsplaner. Industrialisering och kollektivjordbruk. Todor Zhivkov, partisekreterare från 1954, statsminister från 1956, inspirerad av Kina. Femårsplaner skulle genomföras på tre år. Men kanske folk accepterade mindre frihet i utbyte mot mat, jobb och löfte om en framtida lägenhet?
Nationalism, bulgarifiering av turkiska minoriteter. Romerna mitt i det hela, Bulgarien har en romsk minoritet på ungefär en halv miljon. Försök på att göra icke-bulgarer bulgarer. Med tvång, precis som 500 år tidigare, fast då var det bulgarerna som skulle ändras. Att folk aldrig lär sig…
Nutiden
Glasnost, perestroika, protester och Zhivkov går av november 1989. Marknadsekonomi, flerparti, korruption och Tsar Simeon II kommer tillbaka. Premiärminister mellan 2001 och 2005.
Idag är Boyko Borisov statsminister. Det är tredje gången. Konservativ, jobbade inom säkerhet och var livvakt till Zhikov 1990-98. Aktiv inom idrott. Det är väl lite lustigt ändå, att dagens statsminister varit gamla socialistledarens livvakt? Visserligen på sina äldre dagar, men ändå….
Bulgarien är med i EU. Europarådet och Nato, men inte Schengen. Landet skickar in sina bidrag till Eurovision och ungdomarna festar i Sunny Beach. I bergen hittar vi vandringsresenärerna, och mellan klostren och de mindre städerna med röda tak och små boutiquehotell finns kulturturisterna. Nu slutar min text om Bulgariens historia. Den är inte akademisk. Förhoppningsvis utan för många fel. Hoppas den kommer till nytta ändå och kan ge en liten överblick över bakgrunden till detta land på östra Balkan. Oavsett om du ska vandra i bergen, besöka landsbygdens småstäder eller sola och festa på Sunny Beach…
Kommentera