Lördagsbilden – Pyramiden på Svalbard


Tomma stolar. Bilder framkallar känslor. Vad tänker du när du ser den här bilden?

För en vecka sedan besökte jag Svalbard. Fem dagar och fyra nätter nästan så långt mot norr som man kan komma i den här världens. Jag besökte Pyramiden, ett gammalt ryskt gruvsamhälle. Samhället var däremot inte lönsamt. 29. augusti 1996 störtade även ett ryskt flygplan. 141 människor dog, många av dem gruvarbetare i Pyramiden.

Två år senare, skeppades den allra sista lasten med kol från det lilla gruvsamhället längst in i Svalbards Billefjord. Samhället övergavs och sen blev det tomt. Gamle hus-skelett från en tid som varit, men som ändå inte är så långt borta. För 20 år sedan var Pyramiden fortfarande levande.

Nu kommer jag i land med utflyktsbåt. Vår guide ska visa oss runt i den avfolkade orten där vi inte får gå själva. Officiellt på grund av isbjörnfara. Inofficiellt för att vi kanske inte ska sno med oss saker. Eller ramla ner i någon gammal gruvschakt. Medan vi samlas går jag lite runt på kajen. Få mina allra första intryck. Jag ser mot Nordenskiöld-glaciären där vi precis har varit med båt. Tänk att ha gläciärutsikt varje dag. Tänk att sitta på en av de tre stolarna och bara titta ut på havet.

Stolarna har självklart inte stått sådär sedan den sista människan drog härifrån. De har väl hämtats från något gammalt hus som nu är stängt, låst och igenbommad. Någon har tagit dem hit, för att sitta på, fotografera, filosofera.

Tomma stolar. Vad tänker du?

Kategorier:Norge

3 kommentarer

  1. Det där har alltid varit på min bucket. Det gör ont när jag ser. Borde ha följt med! Älskar gammalt sovjetgrejs. Ska vi åka nångång? Jag menar du är ju guide så jag slipper alla tradiga gamla inövade guidningar om du är med tänker jag. Vill till centralasien och se all knäpp sovjet-historia-arkitektur-galenskap.

    • Hade det varit så enkelt. I Pyramiden får man t ex inte gå runt själv utan lokalguide, officiellt på grund av isbjörnfaran. Och i många av de länder där jag är färdledare är det lag på att ha också ha lokalguide. Så det blir nog några inövade stereotypa torrskämt ändå 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d