Ankomst Budapest


Till fots från busshållplatsen Astoria tänker jag på hur tyst min resväska är. Det är inte för att den är ny, hjulen lät nämligen fruktansvärt när jag rullade väskan mot tunnelbanan hemma i Stockholm. Det måste vara en annan anledning. I Budapest är nog asfalten helt enkelt mindre grov.

Jag tog alltså bussen, 100E, in till stan, och i dunklet, jag landade vid nio-tiden på kvällen efter dryga 90 minuters försening ut från Arlanda, gick tankarna till inspelningarna från tidigt 90-tal av George Simenons kommisar Maigret. Budapest är tydligen mer likt Paris än vad Paris själv är. Och i dunklet fick jag precis den känslan. Smått schabbiga stadsgårdar från 1900-talets början. Romantiskt och lite kusligt på en och samma gång, om nu det ger någon mening. Eller så var det bara mörkret som gav en känsla. Nu när det är ljust får jag kolla en gång till.

Flygplatsen i Budapest, sterilt ren, och med ett överdimensionerat antal toaletter. Prova det, Arlanda! Valutaväxlingen, för den som skulle vilja det, rena rånet, och transportmöjligheterna in till stan många. Jag kollade först läget hos ett företag som heter miniBud. Reklamen säger från flygplats till hotell för så lite som 6 euro. Mitt pris, till det centralaste centrala Budapest skulle hamna på 36 euro. Den unga kvinnan som pratade snabb engelska fick upprepa sig. Hon hade på eget bevåg lagt till en returbiljett i beställning. Utan den blev priset 23 euro. Det blev dock ingen handel, trots att jobbet betalar. Förtroendet förbrukat. Därför blev det bussen från vilken tankarna tog mig till denna franska kriminalkommissarie i 50-talets Paris.

Aircondition är inte bra. Jag märkte det igår. Tur ändå att jag hade halstabletter och inte behövde hosta för mycket på planet. Folk tittar på en om man får en torr fläck i halsen. På hotellrummet har den varit av under natten. Fönstret uppe, med alla läten från människor, bromsar och sirener som det innebär. Det är mycket sirener i Budapest. Så är det kanske hemma också, för den som bor centralt. Fasaden på hotellet är täckt av delvis transparent tyg eller plast eller vad det nu är gjort av. Kanske är fasadrenovering på gång, kanske är det fastighetsägaren som vill tjäna pengar, inte vet jag, men när jag tittar ut ser jag rakt in i delar av ett spegelvänt g.

Medan jag skriver dricker jag ört-te. Bra för halsen, köpt i Pakistan och jag har alltid några påsar i necessären. Snart ska jag ut. Växla pengar till en normal kurs, käka frukost och sen promenera mot synagogan och därifrån till terminalen för flodkryssningarna. Jag är här i jobb nämligen. Om några dagar börjar mitt uppdrag som färdledare på en Donaukryssning. Vi har då en heldag i Budapest och då är det vissa saker jag bör veta. Saker som jag ska kolla upp nu, när jag är färdig med mitt te. Imorgon tar jag bussen till Wien. Det är därifrån kryssningen börjar.

Kategorier:UngernEtiketter:,

2 kommentarer

  1. Hoppas att du får en trevlig Donaukryssning! 🛳️

  2. Kul att läsa. Var där tidigare i sommar. Spänd på fortsättningen.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: