10 bilder och berättelser från Panama


Panama. Det är väl inget som är så mycket Panama som just Panamakanalen. Eller har jag fel? Kanske är det tvärt om. Det är inget i Panama som är så lite Panama som Panamakanalen. Det var ju faktiskt inte förrän 1979, alltså samma året som jag föddes, att kanalen blev en del av landet Panama. Innan dess het det Kanalsonen, eller Canal Zone, och området kontrollerades av USA. Den här första bilden är från Gatun-slussarna. Alla mina Panamabilder togs under några dagar i oktober 2012.

Best of Panama-9

San Lorenzo-fortet ligger nära staden Colon. Det härstammar från mitten av 1700-talet, men är kanske inte det mest spännande fort jag sett. Jag gick runt där och funderade lite på vad jag egentligen gör här. Mannen med ogräsdödare på ryggen funderade nog inte så mycket på vad han gjorde eftersom det var rätt så uppenbart. Någon mask eller skyddsutrustning kunde jag dock inte se.

Best of Panama-8

Bild genom fönstret på Panama Canal-tåget. Från Panama City till staden Colon. Visst det var väl skoj. Eller?

Best of Panama-7

Best of Panama-6

Panama City. Jag bodde på hotell här. Promenerade. Upptäckte gamla stan. Stod vid en utsiktspunkt och kollade ner mot klipporna och stranden. Tydligen var det någon som höll på att spela in en porrfilm. Ja ja, man fick väl vända tillbaka då. Väl åter i gamla stan såg jag dessa soptunnor. De har inte så mycket att göra med porr direkt, men de var dekorativa där de stod. Lite färg på dessa tomma oljefat som annars kan vara rätt så tråkiga.

Best of Panama-5

Det är inte jättemånga turister i Panama City och egentligen är väl inte staden så fruktansvärt spännande direkt. Men några souveniraffärer fanns där. Hängmattor, och dessa små modellbussar som ju finns överallt i Centralamerika. En poncho kanske? Fast jag såg inga som använde poncho. Inte ens en kylskåpsmagnet blev det.

Best of Panama-3

Lite amerikansk känsla fick jag ändå. Kanske inte av de små båtarna direkt, men av de höga husen i bakgrunden. Jag försöker föreställa mig hur det såg ut här förut. Innan alla dessa kontorsbyggnader och hotell. Det är svårt att föreställa sig.

Best of Panama-4

På Calle 7a Este i Panama City ligger katedralen. Catedral Basílica Santa Maria la Antigua de Panamá är dens långa namn och här har den stått sen 1796, fast man började bygga den över hundra år tidigare. Tydligen tog det tid att bygga, även då.

Best of Panama-2

Glass. Eller snarare, hyvlad isblock med fruktsirap. Det är gott det. Åtminstone när det är så varmt som det är i Panama. Längs strandpromenaden, om jag får kalla den det, stod flera försäljare. Det var nog mest för skolbarnen att de stod här, men även jag köpte. Om det var gott? Nja, alltså så gott som det låter. Hyvlad is. Sen är det bara att välja vilken smak man vill ha på sirapen.

Best of Panama-1

Utsikt från hotellrummet. Och hotellet jag bodde i, ja det såg ungefär ut som husen på bild. Alla likadana, mer eller mindre. Visst, de ligger inte i gamla stan direkt, utan några kilometer utanför. En lagom promenad!

Kategorier:Panama

1 kommentar

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d