Mina bästa reseappar


De bästa reseapparna – vilka är egentligen de? Som reseledare använder jag en hel del appar i mitt arbete. Som resenärer och turist gör jag samma sak, även om det då inte är lika många som frågar mig – Johnny, hur många meter över havet är vi nu?, eller – Johnny, hur långt är det till nästa toalettstopp?

Låt mig svara på sista frågan först. För att veta hur långt det är till närmsta toalettstopp använder jag appen Maps.me. Visst, det finns säkert egna toa-appar, men frågan är 1) om jag har uppkoppling längs kirgiziska landsvägar och iranska småbyar, och 2) om de  eventuellt existerande toalettappar faktiskt inkluderar Kirgizistan.

Maps.me är kanske den app som jag använder mest i mitt jobb. Jag laddar ner kartan över ett land eller en region så att jag kan använda den i off-läge, och när jag väl hittat en lämplig toalettstopp markerar jag den på kartan som hela tiden genom gps:en visar min position. Därför, när jag åker på ett ställe jag varit förut så kan jag se på kartan att – just, fem kilometer längre fram har jag gjort en markering och en anteckning: toalett! Voila! Fantastiskt.

Jag använder också appen för att markera de hotell som jag bor på, restauranger jag är nöjda med, utsiktspunkt och andra lämpliga fotostopp. Helt enkelt, alla geografiska lokaliteter som jag vill komma i håg. Vill jag dela min anteckning med andra som använder appen, så är det också möjligt. Jag kan även kolla distansen mellan till exempel två städer. Dock den tid som jag får upp att det tar att ta sig från A till B, den tar jag med en nypa salt.

Issyk Kul-sjön i Kirgizistan besöker jag upp till flera gånger per år. Därför markerar jag ut hotell, restauranger jag är nöjda med, toalettstopp, utsiktsplatser och annat som kan vara bra att komma ihåg.

– Johnny, hur högt är vi nu? Det är en fråga jag ofta får, särskild om vi åker buss i de kaukasiska bergen, eller befinner oss i Kirgizistan eller varför inte Iran som ju har underbara berg. Höjdmätare finns olika. Själv använder jag appen Altimeter 13th. Om den är bättre än andra appar på samma tema vet jag inte, men jag är nöjd med min.

VPN. Som reseledare i länder som inte är de vanligaste turistdestinationerna är en VPN-klient ett måste. Den behövs inte överallt förstås, men några länder har av olika anledningar en hårdare internetkontroll än andra. En VPN-klient gör att du, till trots för restriktionerna i landet du befinner dig, kommer på nätet. Mycket praktiskt, särskild när du i en jobbsituation, eller som resebloggare, måste kunna kolla din mail. Själv använder jag ExpressVPN. Den är inte gratis, men jag betalar gärna för en tjänst som jag faktiskt har användning för.

img_6371

Altimeter 13th

Information om resmål. Det finns många appar som vill berätta och där man kan söka information. En av de mest användbara har för min del varit Culture Trip. Appen/Hemsidan har sina skribenter i olika länder och städer och dessa ger sina tips och idéer. Kanske lite som en blogg, kanske likt mycket annat som finns där ute, men enkelheten och kvaliteten på både texter och bilder från de resmål jag har sökt på har varit tillfredsställande. Tack vare Culture Trip hittade jag designstrumpor i Tbilisi. Lite som Happy Socks, fast med georgiska matmotiv istället. Perfekta presenten och en lite udda souvenir. Strumporna fanns dessutom bara i tre affärer i hela stan.

 

Dessa fina strumpor med biler av georgisk mat hittade jag via appen Culture Trip. De fanns att köpa bara i ett fåtal affärer i Tbilisi. Utan appen hade jag troligtvis inte hittat dem.

För annan resmålsinspiration har jag använt Instagram en del. Dock gör jag det mindre och mindre. Jag sökte på hashtags relevanta för resmålet eller själva den geografiska platsen. Då får man upp alla bilder som folk har markerat att de tagit just där. Dock använder jag denna app mindre nu. Det blir lite väl mycket selfies och duckface att bläddra sig igenom. Kvantitet istället för kvalitet.

Jag använder Instagram och söker på geopositionen Bishkek, huvudstaden i Kirgizistan. Men som ni ser, resultatet för en person som ska åka dit och gärna vill se bilder därifrån är kanske inte det optimala. Geopositionen på Instagram är därför något jag inte använder särskild ofta. Det får bli sök på nischade haghtags i så fall.

Om man vill träffa folk? Ibland är det trevligt att möta människor som bor på den plats du ska resa till. Är det då man ska säga att olika dejtingappar också kan funka utmärkt även om man bara vill ta en kopp kaffe och prata lite? Så kan det göras nämligen, så länge man är tydlig med sina intentioner från första början förstås.

Ett annat exempel är Couchsurfing. Denna hemsida/app är ju ingen hemlighet direkt och den har funnit i väl över tio år. Åtminstone är det så länge har jag använt den. Den funkar bättre i vissa länder än i andra och den handlar absolut inte alltid om att sova över på någons soffa. Det kan också vara att träffa någon för en promenad eller en kaffe.

Boende och själva resan. Där måste jag medge att jag inte använder så många appar. Bokar jag boende föredrar jag en dator och en hemsida. Jag får bättre överblick då. Booking.com är den jag använder mest, men även andra hemsidor. När det gäller att beställa flygbiljetter är jag heller inget stort fan av appar. Visst, de finns där, men jag tycker det är datorn som ger mig den översikt jag behöver. Oftast använder jag sökmotoren Flygresor.se.

Transport på själva destinationen. I Brasilien och Argentina använde jag Uber rätt mycket. I Ryssland funkade Yandex Taxi utmärkt. Annars reser jag mest kollektivt eller som färdledare finns ju transporten redan där.

img_6375

Yandex Taxi

Komma ihåg. För vissa anteckningar använder jag som sagt Maps.me. Annars skriver jag rätt mycket i telefonens egen anteckningsapp. Röstmemon är också en bra funktion för att inte glömma vissa saker. För att komma ihåg en tid använder jag telefonens egen väckarklocka.

Avslutningsvis finns det självklart massor av andra appar. Appar för väder och valutakurser. För soluppgång och för hur man delar en räkning. Nästan varje transportföretag verkar ha sin egen app. Flygbussarnas är rätt bra, men det är kanske för att jag bor i Stockholm. Appen från när jag tog buss mellan Paris och Bryssel har sen dess bara skräpat på min mobil. Dags att slänga. Det behövs ju faktiskt inte en app för allt…

Andra resebloggar som skrivit om reseappar är Swedish Nomad, Livet från den ljusa sidan, Come fly with me, 4000 mil

Appar jag inte använder i nuläget men tänker kolla upp: Livetrekker, Duolingo, Splittr, Skiplagged, Tunein..

Har du en favorit-app när du är ute på resa? Berätta gärna! Kanske det också blir min favorit!

Kategorier:Reseplanering, Uncategorized

2 kommentarer

  1. Bra tips med höjdmätarappen, den ska jag ladda ner direkt. För det undrar man ju alltid, hur högt man är nu! 🙂

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Upptäck mer från Johnnybajdzjan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa