Centralasiatiska porträtt


I april i år var jag färdledare för en resa i Centralasien. Om det är något om alltid förvånar resenärer som besöker denna del av världen, så är det människornas vänlighet. Alla leenden, alla totalt främmande människor som kommer fram och vill ha en bild tillsammans med dig. Selfien har kommit till Sidenvägen, och en selfie med en turist är faktiskt något exotiskt. Särskild om du själv kommer från en landsby i Uzbekistan.

Illustrationsbilden är av en tjej som sålde souvenirer i Samarkand. Hon var duktig att sälja. Förklarade att hon ville ha ett högt pris för sjalen eftersom hon tyckte så mycket om pengar. Jag förklarade att jag inte kunde ge ett jättehögt pris just av samma anledning. Till slut kom vi överens, men även om vi inte gjort det, om det bara blivit vid samtalet, så hade det ändå varit ett mycket vänligt samtal, med skratt, leenden, och kanske ett par foton.

Här kommer flera bilder av människor från den rundresa jag gjorde i Centralasien april 2018. Välkommen till Centralasiatiska porträtt!

People of Central Asia-6041

En skolklass har gympa i kyrkans trädgård. Kyrkan är den rysk-ortodoxa träkyrkan i staden Karakol i nordöstra Kirgizistan.

People of Central Asia-6060

I samma stad, alltså Karakol, driver Sasha en antikaffär. Vi hade ett långt samtal och jag köpte en sovjetisk läderfodral till min kamera. Motsvarande 25 kronor gav jag för den. Det var priset som Sasha begärde. Jag frågade efteråt om jag fick ta några bilder. – Absolut, det är reklam för mig, tyckte Sasha som även gav mig sitt telefonnummer i fall han inte skulle vara i affären nästa gång jag kommer förbi.

People of Central Asia-0746

Talgar är kanske den mest kända örnjägaren i Kirgizistan. Här visar han stolt upp sin örn Tamar som har varit med honom i många år. Att jaga med örn eller falk är sport och tradition i Kirgizistan.

People of Central Asia-0700

Ungdomarna i Bokonbaevo, en liten ort vid södra delen av insjön Issyk Kul. Något ska man hitta på, så varför inte öva balanskonsterna?

People of Central Asia-5912

Arbat är namnet på den berömda gågatan i Moskva, men även i Almaty kallar de sin gågata för Arbat. Den tidigare kazakiska huvudstaden har en nyrenoverad gågata med mycket folkliv. Kvinnan på bilden sjöng ryska hits, eller snarare karaoke till gamla Alla Pugacheva-sånger från 1980-talet. Jag gav henne några mynt innan jag tog bilden. Hon sjöng faktiskt riktigt bra!

People of Central Asia-5719

En skolklass i Tadzjikistan är på utflykt med sin lärare som försöker ta en gruppbild. Jag tar bild av läraren som tar bild.

People of Central Asia-5550

I norra Tadzjikistan finns en stad som heter Istaravshan. Vi brukar stanna här (jag har varit färdledare på samma resa fyra år i rad) för att titta på smederna som arbetar, samt köpa lite av deras hantverk. Den här gången gav jag lite ledig tid och en av mina resenärer smet iväg lite. När han kom tillbaka berättade han om den fågelmarknad han precis hade upptäckt. Jag som inte kände till någon fågelmarknad gick dit, och hade några trevliga samtal med de äldre männen.

People of Central Asia-5537

En av smederna i Istaravshan. Här görs allt på gammalt vis och vi kan själv se hur det arbetas. Knivar är kanske den mest uppenbara souvenir som är intressant för utlänningar. För lokalbefolkningen är det dock häst- och åsneskorna som är det viktiga, samt att det är hit man går för att få hemmets metallföremål lagade. Vem i Sverige skulle gått till smeden när kökssleven gått sönder?

People of Central Asia-0634

Kvinna på marknaden i Samarkand handlar bröd. Varför har hon färg på fingrarna? Någon som vet?

People of Central Asia-0631

På marknaden i Samarkand är det välorganiserat. Kött, mjöl, ris, frukt, bröd – allting i sina avdelningar. Eller visst, bröd finns att köpa lite här och var. Dock finns en särskild avdelning för bröd. Gamla, unga, lokalbor och utlänningar. Brödet från Samarkand är dessutom känd. Stora, runda, tunga bröd. Varför flickorna i bilden ser så skeptiska ut vet jag dock inte…

People of Central Asia-5393

Den inhemska turismen i Uzbekistan växer. Det är ett sätt att hålla i gång och utveckla landets ekonomi, och även ett sätt för uzbeker att lära känna sitt eget land bättre. Åtminstone är det det presidenten har sagt enligt de lokala människor jag möter. Inhemsk turism ska uppmuntras. Då, när människor från mindre städer kommer till turiststäder som Samarkand, ja då är det lite skoj att fotografera dessa västerlänningar och turister som ser så konstiga ut. Det var i alla fall vad den här kvinnan ville!

People of Central Asia-0483

Shah i Zindah – ett mausoleumskomplex i Samarkand dit inhemska turister vallfärdar. Deras dräkter och klänningar är kanske inte något som hade funkat så bra i Sverige direkt, men uzbekiskt mode är annorlunda. Bra är väl det. Själv blir jag glad av alla färger jag ser i Centralasien.

People of Central Asia-5389

Trapporna upp till mausoleerna i Shah i Zindah. Det sägs att man ska räkna trappstegen och samtidigt önska sig något. Dock får man inte säga högt hur många trappsteg man kom fram till. Här hittar man både gamla och unga och de som rest långt i buss just för att uppleva de färgsprakande blå mosaikerna från flera hundra år tillbaka. Själv kan jag tycka det är roligare att bara uppleva folk.

People of Central Asia-5267

På markanden i Bukhara, även det en stad på den berömda Sidenvägen i Uzbekistan mötte jag denna glada kvinna som sålde färsk och frusen fisk!

People of Central Asia-5210

En skolklass i Bukhara. En av våra resenärer var pensionerad engelsklärare för lågstadiet. Han började pratade med ungarna och snart stod kanske trettio ungar och deras lärare kring honom och övade sin engelska. Jag tog några bilder av barnen.

People of Central Asia-5234

Bukhara är en rätt så turistig stad, i den grad någon stad i Uzbekistan kan anses som turistig. Det finns souveniraffärer med turistprylar till turistpriser, men så finns det även en lokal marknad som dessutom inte ligger så långt bort från själva gamla stan. Det gäller bara att veta om den. Hit gick jag en dag efter lunch tillsammans med några av mina resenärer. En kom på att han behövde ett nytt bälte till sina byxor, och visst, ett nytt bälte hittade vi.

People of Central Asia-5134

När man i Uzbekistan åker mellan städerna Khiva och Bukhara, så är det en färdväg på åtta timmar, minst. Det finns inte så många ställen längs vägen att äta på, men här är vi på ett av dem, och de odlar sin egen fisk. Med andra ord, färskare fisk än det här hittar man knappast, och det mitt i uzbekiska öknen. Den här fisken skulle sen, tillsammans med ett par andra fiskar, bli vår lunch.

People of Central Asia-4988

Khiva är även den en stad i Uzbekistan. En av Sidenvägsstäderna, en oas, en historisk stad som en gång i tiden var ett handelscentrum och knutpunkt för karavanerna. Nu finns här inte mycket till karavaner och något centrum är staden knappast. Tvärt om ligger den långt bort från det mesta och det inte alla turistgrupper till Uzbekistan som har den med på programmet. I ett av stadens museer satt den här kvinnan och stickade strumpor. Det är rätt så vanligt att de som jobbar på museer även säljer små saker de har gjort själva. Eller kylskåpsmagneter från Kina.

Kategorier:UzbekistanEtiketter:, , , ,

8 kommentarer

  1. Väldigt fina porträtt! Bilder på människor säger ofta väldigt mycket, och många gånger mer än andra sorters bilder! Jag tycker att det är svårt att fota människor. Hur brukar du göra när du fotar människor, frågar du först om du kan ta en bild eller hur gör du? Frågar du om det är ok för dem att lägga ut på bloggen? Frågar eftersom jag alltid tycker att det är lite knepigt …

    • Tack så mycket! Själv tycker jag extra mycket om bilder på just människor. Dock om det gäller likes på Instagram, så är det drömmiga landskap som gäller. Nog om det. Ibland frågar jag innan jag tar bild. Ibland inte. Många människor på de här bilderna vet ju inte vad en blogg är. Några kan dock fråga om de nu kommer på tv. Där får jag alltid besvika dem. Fast det är intressanta frågor det här – jag kanske får skriva ett blogginlägg om det. Det blir ju även helt annorlunda bilder om man alltid frågar. Då blir personen ”redo för bild” vilket oftast ju förstör hela bilden.

  2. Fantastiska bilder! Själv är jag ganska dålig på att fota människor, vågar mig liksom inte för. I vissa länder tar man gärna emot en liten ersättning för modellandet 🙂

    • Tuse takk! Jo, i vissa länder ställer folk gärna upp på bild mot lite ersättning. Det är ett fenomen jag kanske borde skriva om, å ena sidan kanske helt okej, å andra sidan skapar väcker det även flera problemställningar. Jag kan också tycka det är svårt med det här att ”våga” ta bilder av folk. Då är Centralasien mycket tacksamt eftersom folk även vill ta bilder av dig. Det blir liksom gemensamt utbyte.

  3. Fantastiska bilder! Natur och byggnader i all ära, men mötet med människor är det bästa med resor. Jag vill gärna bli bättre på att våga fotografera människor, de flesta ställer ju gärna upp på en bild. De foton jag själv är mest nöjd med kommer just från Kirgizistan!

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Upptäck mer från Johnnybajdzjan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa