Vad du inte ska förvänta dig i Iran


Tre gånger jag har rest runt i Iran. Första resa var våren 2011. Min kompis pluggade ett halvår i Teheran, och äntligen fick jag den anledning jag letade efter för att åka iväg. Höstarna 2016 och 2017 åkte tillbaka till landet som kom att bli en av mina favoritdestinationer. Nu reste jag som färdledare för Världens Resor, och det kommer jag även göra i framtiden. Insh Allah.

Iran är ett land som gärna hamnar på nyheterna. Det är dock nästan alltid korta uppdateringar, som antigen har med atomteknologi eller kriget i Syrien att göra. Några djupare analyser ser vi dock sällan. Samtidigt är inte Iran något okänd land för oss som bor i Sverige. Ungefär 90000 personer, eller nästan en procent av Sveriges befolkning antigen kommer från Iran, eller har båda sina föräldrar från Iran. Kanske inte så konstigt att vi i Sverige ändå inte bara har den internationella mediebilden av landet?

Men hur är det egentligen att resa till Iran. Vad kan vi som utländsk turist förvänta oss, eller som min fråga kommer bli, vad bör vi inte förvänta oss om vi åker till Iran? Frågeställningen fick jag från PersiaPort, ett reseföretag som specialiserar sig just på Iranresor. De ville att jag skulle gästblogga på deras blogg. Det tackade jag ja till, men självklart blev det också en svensk version av inlägget. Det är den du läser nu.

För att undvika överraskningar, och gärna negativa sådana, kan det alltså vara bra att veta vissa saker i förväg. Här har jag därför listat upp sju saker som du inte bör förvänta dig i Iran.

Betala med kort

Irans ekonomi är under ekonomiska sanktioner från USA. Det innebär till exempel att du inte kommer långt med visa eller mastercard. Varken ditt västerländska kreditkort eller debetkort kommer funka. Visserligen kommer du se bankomater överallt i Iran, men dessa är för inhemska kort. Du kan alltså inte använda ditt bankkort i dessa. Ta därför med kontanter, och då gärna euro, för hela resan.

Att Iran är billigt

Best photos Esfahan Iran-5

Ett besök på en basaren i Esfahan, Shiraz, Yazd, Teheran eller nästan vilken som helst stad i Iran är en upplevelse. Särskilt billigt att handla där vill jag dock inte påstå att det är, men visst, om man jämför med vad motsvarande hantverk hade kostat i Sverige, så är det inte dyrt heller.

Många tänker kanske att Iran är ett fattigt land. Det ligger där mellan Turkiet och Irak på ena sidan och Afghanistan och Pakistan på andra sidan. Men…, Iran är inte fattigt, ekonomiska sanktioner till trots. Visst, bensin är till exempel relativt billigt vilket gör taxi och resor med buss och inrikesflyg billiga. Att bo på hotell är däremot inte jättebilligt, ej heller den mat du kommer äta.

Nu måste det sägas att du kan få ett helt okej hotellrum för en svensk femhundralapp och spenderar du en hundralapp på en måltid kommer du inte vara hungrig efteråt. Men priserna ligger ungefär där och är en bra bit över den sydostasiatiska nivån till exempel. Här är ett tidigare inlägg om jag skrivit om prisnivån i Iran.

Att det är enkelt att hålla kontakt med vänner och familj genom sociala medier

Internet, ja det finns överallt och självklart även i Iran. Dock är inte internet helt problemfritt i landet, och censur finns. Det innebär i praktiken att du troligtvis enkelt vill komma åt din e-post och instagram, men att du inte lyckas koppla upp dig på Facebook, twitter och youtube.

Nu är det kanske inte ett större problem, men om du gärna vill ha kontakt med familjen där hemma och dela med dig av dina upplevelser under resans gång, ja då kan det vara bra att installera en VPN-klient innan du åker. En VPN-klient som du installerar på mobilen eller datorn eller både och kan vara lösningen på problemet. Dock kan ändå internet vara rätt så trögt.

Att du som kvinna måste se ut som en svart sopsäck eller ett tält för att gå ut på gatan

img_8608

Två iranska kvinnor som kommenterade mitt blonda hår och absolut inte hade några problem med att visa sina hårfärger, så länge inte slöjan ramlar helt av…

Iran har lagar gällande klädsel – alltså vad du får ha på dig när du går ut. Det gäller både kvinnor och män. Under en av mina resor till Iran såg jag ett gäng tyska turister. Alla kvinnor i gruppen hade tydligen fått var sin ljusblå flickskols-hijab som de så plikttroget använde. De såg rätt så löjliga ut och jag hoppas att de även såg det komiska och inte bara det tragiska i hela projektet. Vem som hade bestämt att dessa kvinnor skulle klä sig på detta sätt har jag ingen aning om. En crazy tourguide kanske? Det var i alla fall inte jag, och ej heller den iranska ordningsmakten.

Det som gäller för kvinnor är att man täcker sitt hår, åtminstone delvis. Om du sen kör fullständig slöja eller om du tycker en snygg scarf eller schal är tillräckligt, det är helt upp till dig att bestämma. Om du googlar till exempel ”Iranian women fashion” så får du en bra bild över vad som är okej. Du kommer även se att de kvinnor som använder byxor, vilket är rätt många, även har en jacka/överdel som täcker rumpan. Det är också obligatoriskt nämligen.

För både män och kvinnor gäller det att man också täcker benen. Med andra ord, ingen shorts eller minikjol. Vanliga byxor funkar utmärkt.

Att en toalett är som hemma

Det är sällan jag pratar om måsten, men ibland gör jag det. Något vi alla faktiskt måste göra är att gå på toa. Då kan vara bra att veta att toaletterna i Iran inte alltid är som hemma.

På de finare hotellen är de ofta västliga toaletter där allt är som vanligt förutom att toalettpapperet oftast är oerhört tjockt. Det är nämligen meningen att man först ska tvätta sig med den vattenslangen som hänger bredvid toaletten, och sen använda papperet för att bli torr om rumpan.

När du lämnar ditt hotell kan det dock bli annorlunda. På restaurangen kanske det inte finns någon sitt-toalett. Ej heller vid moskén, muséet eller rastplatsen. Där finns det troligen bara en stå-toalett och då kan det vara praktiskt att vara förberett på kulturkrocken. Ofta finns ej heller toalettpapper, men rinnande vatten brukar nästan alltid finnas. En offentlig toalett i Iran har dessutom gärna en tiolitersdunk på tvål i badrummet, men ha ändå toapapper och kanske våtservetter eller desinficerande i handväskan. Det är alltid bättre att ha än att inte ha när du plötsligt står där….

Att det kommer vara svårt att kommunicera efter som många inte pratar engelska

Esfahan Synagogue Ashura-1

Visst, det är inte alltid lätt med språk. Mannen som gjorde madrasser utanför sin verkstad i en stadsdel i Esfahan kunde ingen engelska. Men ändå kunde vi kommunicera lite och det var helt okej att ta en bild.

Det är många i Iran som inte pratar engelska. Men, det är också jättemånga som faktiskt pratar engelska. Hos de som inte pratar så bra finns det ändå en vilja att förstå. Många anstränger sig ordentligt, och jag har sällan upplevt större kommunikationsproblem i Iran.

Det som kan vara svårt är att förstå en meny i fall den inte finns på engelska. Det är ju inte bara orden som är annorlunda, men även alfabetet och siffrorna. Det kan särskild vara bra att läsa sig siffrorna så att man kan få lite grepp om hur mycket något kostar.

Har du analyserat siffrorna och tänker att det här var jättebilligt? Gånga i så fall med tio och se om siffran fortfarande är mänsklig? Den iranska valutan är nämligen rial och alla mynt och sedlar är rial. Men, när en försäljare uppger ett pris, kan det lika gärna vara i toman. Toman var namnet på pengarna förut och man använder det fortfarande som en enhet. 10 rial = 1 toman. Därför, säger en försäljare att något kostar 5000, så kan det vara 50000 som menas. Tänk vad som låter rimligt, och fråga om du är osäker.

Det är alkoholförbud i Iran, men på hotellet kan jag väl ta en öl?

Iranian beer-1

Svaret är nej. Det är alkoholförbud i Iran och det gäller också på hotellen. Du får helt enkelt inte köpt öl, vin, vodka eller whatever i Iran. På lagligt vis alltså.

Men om det står öl på menyn då? Det händer att det står öl på menyn, men då är det antigen ett iranskt öl som snarare är en maltdryck som kanske påminner lite om svagdricka, eller så är det en importerad alkoholfri öl. Den importerade alkoholfria ölen kan kosta tre till fyra gånger så mycket som den inhemska, även om du knappast kommer ruineras ändå.

Jag kan tillägga att jag även sett engelskspråkiga menyer där det står både bacon och skinka. Visst, det står bacon och skinka, men på samma sätt som ölet, så är det inte bacon och skinka, utan imitationer som ofta görs av kalkonkött.

 

Tänker du åka till Iran? Eller har du varit i Iran och haft helt andra förväntningar? Har du blivit besviken eller kanske positivt överraskad? Kommentera gärna på min blogg. Jag är tacksam för alla kommentarer.

Kategorier:IranEtiketter:, ,

22 kommentarer

  1. Stå-toalett? :-DDDD Som kvinna har jag då aldrig stått upp på någon toalett, varken i Iran eller ute i skogen, eller i Sverige. Hur skiter man stående ROFL….
    Kanske bättre säga huktoalett? Man sitter ju på huk då da, är det tänkt. Och sen tvättar man sig med vatten.
    Toaletten och området runt omkring anses vara väldigt najes/smutsigt, trots att jag tycker det är renare än våra vanliga här i Sverige där man delar rumpplats med andra. – man sitter inte o läser på dass, äter inte där, byter inte kläder… inget bajshumor alls, helt enkelt 😀

  2. Jag har försökt få svar på frågan man inte pratar om men inte lyckats. Toaletter på allmänna platser. Vi har tex funderat på att åka till Darband, finns där allmänna toaletter? På andra ställe i landet? Jag förstår att det säkert finns någonstans men undrar om det finns gott om eller är det tio mil till närmaste? Tack för bra info

  3. Hej!
    Som en muslim tycker jag att det var väldigt oacceptabelt att du säger att om man har hijab så ser man ut som en sopsäck. Det är pga. folk som dig många muslimer i Sverige är rädda för att ta på sig sjal för att de tror att de kommer bli mobbade eller att de skäms att de har sjal på sig.
    Det är inte ett måste på att ha en svart sjal eller ett svart ”lång sjal”. Det är helt enkelt upp till dig själv om man vill ha färg och design på sin sjal.
    Var vänlig och byt under rubriken.

    • Hej! Tack för ditt meddelande. Om du kopplar underrubriken (det med sopsäck) till huvudrubriken (Vad du inte ska förvänta dig i Iran) så ser du att min poäng är att man INTE ser ut som en sopsäck. I texten skriver jag att det bara är att googla t ex ”Iranian women fashion” så får man veta hur kvinnors klädsel i Iran är på riktigt. Min rubrik (som du reagerar på) är alltså den fördom som jag i texten (likt dig) argumenterar mot.

  4. Hej! Finns det någon allmän uppfattning om säkerhetsläget för europeiska turister i Iran just nu, med tanke på den senaste tidens händelser?

    • Hej! Tack för fråga. Det jag skulle rekommendera är att ha koll på vad UD säger om säkerhetsläget och de har ingen generell avrådan. Själv skulle jag inte ha några problem med att resa till Iran just nu och som europeisk turist i Iran har jag aldrig känt mig utsatt på något sätt. Men det är klart, jag förstår ju de som skulle känna sig okomfortabla med att åka i nuläget.

  5. Hej!
    Tror jag har varit inne på din blogg tidigare. Har lite dålig koll.
    Hur som, om en vecka åker jag till norra Iran. Det blir min första resa dit men jag har följt händelser och natur mm under minst 40 år. Hade en far som var så intresserad av persisk historia och kultur. Men han kom aldrig dit.
    Nu åker jag och hälsar på vänner som jag träffade och bodde med under en vecka i Georgien i höstas. Vi får kommunicera med hjälp av händer och fötter och några få ord engelska de kan och de få ord persiska jag kan.
    En fråga:
    Undrar angående mobiltelefon. Jag kommer att köpa iranskt kontantkort och det fungerar väl att ringa med? Men internet lär bli gör dyrt där jag inte kan koppla mig till wi-fi… eller hur?

    Ser fram emot att besöka norra Iran under en vecka nu, till hösten blir det en längre tur i fler delar av landet.

    Resklar snart ✨

    • Hej! Vad trevligt att du ska till Iran. Du kan utan problem köpa ett iranskt simkort och då får du även internet på din mobil. Inga problem. För att däremot ha tillgång till internet bortom censuren bör du även installera en såkallad vpn-klient på din mobil. Då kommer du åt sidor som annars är blockat. Om du inte vet hur du gör det själv kan du alltid fråga någon i Iran. De brukar nästan alla vpn-klienter. 🙂

  6. Det står att man inte få ha med sig trycksaker till Iran. Vet du om det gäller svensk skönlitteratur i pocketform?

  7. Testkommentar

  8. Så bra praktiska tips! Skulle verkligen vara intressant att resa till Iran nångång 🙂 Men tror Marocko och Israel/Palestina står högre på min lista just nu, så kanske ska avverka dem först. /www.mariasmemoarer.com

  9. Väldigt intressant! Lite knepigt det där med priserna som kan anges på olika sätt … Efter ett tag lär man sig förstås att förstå det. Någon sa att vår blogg är spärrad där, och det krånglar förstås till det gör oss. Vi skulle gärna åka till Iran vid tillfälle!

  10. Iran er et slik land det kan være greit å gjøre litt research om før man ankommer, ja 😉 Vet ikke helt hva jeg hadde gjort om jeg hadde ankommet Iran uten å vite om pengesystemet, at kredittkort ikke funker og at man må ha VPN for å bruke de fleste nettsidene man bruker i hverdagen.

    Angående de iranske toalettene; jeg kom i snakk med en iransk kvinne, som mente at grunnen til at så mange av de iranske eldre holder seg så godt fysisk, er blant annet fordi de er nødt til å sette seg på huk flere ganger daglig for å gå på do. I vesten setter vi oss bare enkelt ned på et sete, men det krever altså mer av kroppen å bruke iranske toaletter. Hun mente også at det var bare tull at ikke resten av verden også brukte slike – og det er jo kanskje noe i det, haha.

  11. …besökt för så länge sen (på shahens tid!) o faktiskt min första utomeuropeiska resa, att jag blir sugen på ett nytt besök! 🙂

  12. Intressant. Det är ju ändå lite roligare satt resa till de här länderna som inte helt och hållet blivit ”starbucks-land” än om man säger så.

Kommentera

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Upptäck mer från Johnnybajdzjan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa